Humanistiske fag

Humaniora: Som nevnt tidligere er digital kultur en del av det Humanistiske fakultetet og et humanistisk fag. Det er ikke sosialvitenskap, naturvitenskap, etc. Humanistiske fag skiller seg ut ved at det fokuserer på menneskelige perspektiv og er veldig akademisk. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke er noe særlig fan av det. Det er veldig lite yrkesrettet og altfor akademisk, i tillegg lærer man veldig lite praktiske og tekniske ferdigheter. Det tyngste tekniske faget man kommer innom er webdesign. Dette er forsåvidt forståelig, det er jo et humanistisk fag og ikke IT, informatikk, datavitenskap, etc. Men hvis du har tenkt til å søke på en IT eller teknisk stilling må du belage deg på å konkurrere mot andre som mest sannsynlig har en tyngre utdanning enn deg. Det er ikke vanskelig å se at hf'ere blir betegnet som lettvektere av studentene på andre fakulteter og skoler. Til og med hf'ere spøker om at de utdanner seg til arbeidsledighet.

Det finnes selvfølgelig gode eksempler på dikult studenter i jobb, disse kan du lese om her: http://www.uib.no/fag/digitalkultur/85710/hva-kan-du-bli-n%C3%A5r-du-har-studert-digital-kultur. Jeg tror også at en med dikult utdanning har en sterkere utdanning enn andre humanistiske retninger. Jeg har også blitt fortalt av en dikult professor at alle med master i dikult fikk jobb etter utdanning, men det er 5 års utdanning du må vie deg til. En gjesteforeleser i dikult, sa at på digital humanities studiet i andre land fokuserer de mer på tekniske og praktiske emne. Han innrømmet også at dikult her i Bergen er altfor akademisk. Noen av hans tidligere studenter hadde endt opp som Creative technologists for Google. Ifølge ham er det de som tenker ut nye konsepter innen apper, websider, etc. Høres ut som en drømmejobb, men om det er mulig med en dikult utdanning fra Uib vet jeg ikke. Han bekreftet også en av mine frykter, hvis du skal utvikle konsepter eller komme på nye teknologiske ideer må du ha tekniske ferdigheter. Det er vanskelig å fortelle noen hva som skal gjøres hvis du ikke selv vet hvordan det gjøres. Et tips jeg kan gi er å lage en linkedin profil og sjekke Uibs alumni side (tidligere studenter) der. Kryssjekk for de som har 'digital kultur' eller 'digital culture', så kan det hende dere finner noen interessante profiler. 

Mastergrad: Et annet problem med en bachelor i Dikult er mastergraden. Du kan ta master i Dikult, men i motsetning til personer med administrasjon, økonomi eller ingeniør utdanning har du ikke mange andre master muligheter. Mange grader har et krav om at du skal ha en spesifikk bachelor eller tilstrekkelig med poeng innen et felt før du kan bli tatt opp til det. Jeg anbefaler at man planlegger litt frem i tid med tanke på mastergraden. 

Fakultetet: En hard sannhet er at det Humanistiske fakultetet blir sett på som fattig i forhold til de andre fakultetene. Man trenger kun ta en tur bort til Dragefjellet/ jussbygget og se hvor annerledes kvaliteten er på byggene. Personlig synes jeg selvfølgelig at det er urettferdig, men jeg kan på en måte forstå det også. Jusstudenter har vel en høyere plass i samfunnet enn humanister og derfor har det en høyre prioritering. 

Studieliv: Studielivet i Bergen er vel det du gjør det til. Det finnes mange studenter å bli kjent med, studentene på dikult er kanskje ikke de som fester mest, men de har et fagutvalg som arrangerer aktiviteter. 

Lærere, forelesere: Jeg har forsåvidt hatt et godt forhold til lærerne og foreleserne på dikult, med noen unntak. Er de gode lærere? Tja, ikke alle og det er jeg ikke alene om å mene. Nå vet jeg ikke hvor god lønn de har og om de tar yrket sitt like seriøst som hvis de var i privat sektor, men det er rom for forbedringer. Lærere og forelesere er som sport managere. Noen kan inspirere til mirakler, andre kan ikke komme seg ut døren fort nok.  

Det er absolutt ikke meningen å stille dikult og hf i et dårlig lys. Dette er ikke bare mitt syn på skolen og studiet, men jeg vet at mange andre studenter føler det samme. Mange har en interessant og inspirerende studietid på Hf og dikult, og jeg oppfordrer andre dikult studenter og alumner til å skrive om sine erfaringer med studiet. Det anbefales å tenke seg om to ganger før man begynner på studiet. Disse årene får du ikke igjen og det er ikke vits i å studere der hvis du ikke mener at det er verdt tiden din, noe jeg selv fant ut etter en stund. 

Leste forresten denne her for litt siden: http://www.studvest.no/vil-heve-semesteravgiften-til-10-000/ 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jim R.

Jim R.

22, Bergen

Dette er en blogg om Digital kultur studiet på Universitetet i Bergen. Perfekt for deg som vurderere eller har søkt opptak til dette studiet. Her deler jeg min erfaring med studiet i tillegg til tips om fagene og karriere.

Kategorier

Arkiv

hits