Første semester / Høst

I det første semesteret skal dere ta tre emner. Dikult 101formidling i digitale medium, Ex. phil og Ex. fac. Alle tre emnene er på 10 studiepoeng hver. Dikult 101 er introduksjons emnet for digital kultur. Alle bachelorprogrammene på uib har et introduksjons emne, men noen har et av ex. emnene sammenslått med dette. Examen philosophicum og Examen facultatum er emner som alle på uib må ta. Dikult studenter skal ta hf variantene, mens de har andre varianter på de andre fakultetene. Hvis du har tatt disse før på et annet studie eller på strandskole på Bali kan man få fritak for disse emnene uansett hvilke program man tar. Det første semesteret har man timer ca. 3 dager i uken. Dikult 101 på mandager, ex. phil på tirsdager og ex. fac på onsdager. Ikke nyt langhelgen for mye, begynn å les!

Dikult 101 - Formidling i digitale medium

Emnet: Dette blir deres første møte med digital kultur. Emneansvarlig her er personen som ofte sees på som head honcho'en på dikult ettersom at han er foreleser for en del av emnene på dikult. Han kan være litt treg med å svare på meldinger og mail. 

Pensumlitteratur: Må egentlig ikke leses for å bestå emnet, selv om de anbefaler at dere gjør det. Den eneste boken i litteraturlisten er "Den gode oppgaven". Dette er en tekstskriving bok som har mange tips for hvordan man skal skrive oppgaver, men som koster litt ny. Personlig har jeg kun åpnet min et par ganger, men hvis du føler at det er en bok som kan hjelpe deg kan det være verdt en titt. 

Timeplan: Timer på mandager. 

Obligatorisk: Det er noen obligatoriske tester og oppgaver man må fullføre før man får ta eksamen. Blant disse er en eller flere skriveoppgaver og obligatorisk oppmøte på 75%.

Eksamen: Eksamen i dette er en hjemmeeksamen på 7 dager, dere må muligens gjøre en multimodal analyse av en nettside. Om dere er heldig får dere sammenligne to nettsider, det gjør at dere får dobbelt så mye å skrive om. Antall ord er ca. 2500. 

Vanskelighetsgrad: Emnet kan være litt overveldende for studenter som kommer rett fra videregående. Det er viktig å ikke henge seg opp i ord grenser og kilder. Så lenge du har med kilden du har brukt i besvarelsen skal det gå greit. Hvis du må gjenfortelle ting er det bare til å skrive om hendelser og historie med dine egne ord. Ellers kan man sitere slik som vist på kildehenvisning-nettsider. Husk at det er forskjell på å påstå noe og argumentere for det, og gjengivelse av fakta. Hvis du føler at du ikke får skrevet nok må du bare fylle på med svada. Det er vanskelig å stryke hvis du er innenfor 10% av ord grensen. Angående eksamen skal det sies at det er litt vanskelig å analysere kun en nettside og skrive 2500 ord om det. 

Lærerikt: Greit som introduksjons emnet og ikke altfor kjedelig. 

 

Examen philosophicum

Emnet: Emnet som beskrives av nesten alle som bortkastet tid og ubrukelig. Som dere kanskje har gjettet dreier emnet seg om filosofi. Det er to forskjellige typer, seminarmodell og skoleeksamen. En vis mann sa en gang "Take the pain". Alle må igjennom dette emnet og jo fortere du begynner å lese pensum desto bedre. Det anbefales å ta seminarmodellen og bare bli ferdig med det i løpet av første semester. Klassen deres består ikke bare av dikult studenter, men også andre hf studenter, noe som skaper litt variasjon. 

Pensumlitteratur: Du trenger to bøker, Språk og argumentasjon, og Filosofi for humanister. Førstnevnte er ganske kort, ca. 100 sider og lettlest. Den andre er litt lenger, ca. 300 sider. Jeg anbefaler å få tak i den siste utgaven av Filosofi for humanister fordi det er gjort noen endringer i boken som kan dukke opp på prøver, og om man tar skoleeksamen på eksamensoppgaven.

Timeplan: Timer på tirsdager. Ca. 10-13 uker. Man kan gå glipp av maks 3 timer. 

Obligatorisk: Dere skal bestå en prøve på ca. 10 spørsmål før dere får levere seminaroppgaven i emnet. Disse spørsmålene går på pensumlitteraturen, så begynn å les tidlig. Jeg husker ikke helt hvor mange spørsmål man kan ta feil på, men dere får to sjanser til å bestå den. Man skal til slutt levere et utkast av seminaroppgaven og ha en times rådgivning med seminarlederen. Hvis dere ikke fullfører emnet første semester må dere ta skoleeksamen et annet semester. Da må dere lese på egen hånd, skrive en obligatorisk oppgave på 1000 ord og ta eksamen på skolen. 

Eksamen: En seminaroppgave på over 2000 ord. Dere får velge oppgave basert på alternativer som læreren har laget.

På skoleeksamen for dette er ingen hjelpemidler tillat, noe som faen meg er helt utrolig, så unngå helst stryk eller å droppe ut av undervisningen. Jeg kjenner et par venner som har måtte ta eksamen flere ganger fordi den har vært så vanskelig. Seminarmodellen er egentlig kun for nye studenter, men hvis dere kontakter administrasjonen for emnet kan det hende at dere får plass på en ny seminarmodell. Det har jeg ikke fått bekreftet, men har hørt det fra venner. 

Tidligere skoleeksamener: https://drive.google.com/drive/folders/0B__GAW-XV3bfZlhtcHhiUnBad1k?usp=sharing

Vanskelighetsgrad: Mye å lese, men hvis du begynner tidlig har du et godt utgangspunkt. Velg en av de lette alternativene som seminaroppgave. 'Tikkende bombe og tortur' scenarioet kan være et av alternativene. Om jeg husker rett går denne ut på om det er rett eller galt å bruke tortur i krisesituasjoner. Jeg anbefaler å ta denne. 

Lærerikt: Heh, ikke så veldig. 

 

Examen facultatum - tekst og kultur

Emnet: Denne er rimelig lik ex.phil, men fokuserer på tekst og kultur.

Pensumlitteratur: Her skal man lese Tekst og kultur: ei innføring, og forskjellige bokutdrag/ artikler som er samlet i et kompendium. Det er en del å lese her.

Timeplan: Timer på onsdager. Samme type rådgivning med læreren før man leverer den ferdige oppgaven som i ex.phil. 

Obligatorisk: På samme måte som ex.phil skal man bestå en test med spørsmål fra pensum. Man skal holde en muntlig presentasjon om noe innenfor et felt som f.eks. retorikk, samfunns kultur, etc. Man får ikke karakter på denne. I ex.fac trenger man ikke skrive en oppgave før skoleeksamen hvis man tar dette alternativet. 

Eksamen: Seminaroppgaven din skal ha en tilknytning til det feltet du valgte til den muntlige presentasjonen. I ex.fac. får man i den anledning velge litt mer fritt blant seminaroppgave. Oppgaven skal også her være på rundt samme ord som ex.phil, over 2000 ord. Skoleeksamen har samme opplegg som ex.phil., bortsett fra obligatorisk prøve før eksamen. 

Tidligere skoleeksamener: https://drive.google.com/drive/folders/0B__GAW-XV3bfZlhtcHhiUnBad1k?usp=sharing

Vanskelighetsgrad: Noen blir kanskje nervøs av å måtte holde en muntlig presentasjon, men det går som regel greit. Ex.fac er kanskje litt lettere enn ex.phil fordi det er litt mer samfunnsfaglig. 

Lærerikt: Helt greit. 

Juleferien begynner tidlig på uib. Se ikke bort i fra at man er ferdig rundt 10. Desember. 

Før jul får vi se The Last Jedi og kanskje tilogmed har vi fått se en trailer på den nye sesongen av Westworld. Motivasjon, folkens.
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jim R.

Jim R.

22, Bergen

Dette er en blogg om Digital kultur studiet på Universitetet i Bergen. Perfekt for deg som vurderere eller har søkt opptak til dette studiet. Her deler jeg min erfaring med studiet i tillegg til tips om fagene og karriere.

Kategorier

Arkiv

hits