Den første uken

Hvis du kommer rett fra videregående eller har nettopp flyttet til Bergen for å gå på universitetet kan det være litt forvirrende. Fortvil ikke, det er mange som er i nøyaktig samme situasjon. På det humanistiske fakultetet er det en veldig avslappet stemning, kanskje for avslappet i enkelte tilfeller. Jeg begynte på dikult for et par år siden og det kan hende de har endret noen av rutinene for fadderuken, men det burde være noe i samme duren som jeg beskriver. Ikke ta med ryggsekk, bag, pc, eller andre tunge greier den første uken. Det er en kantine på skolen hvis man er sulten eller så spanderer sikkert uib noe mat den første dagen. 

Dere møter opp på sydneshaugen skole, der blir man delt opp i grupper med en veileder. Dere går til et klasserom og blir introdusert for hverandre. Noen personer har kanskje fordommer mot studiet fordi de tror det bare er nerder og geeks som studerer det, men det er mange sosiale og vennlige dikult studenter. Man får også stille spørsmål som veileder mest sannsynlig ikke kan svare på. Etter en stund følger veilederen dere bort til studentsenteret og videre ned til grieghallen hvor dere skal deles inn i faddergrupper. Det er veldig viktig at dere deltar på aktivitetene under fadderuken og blir kjent med de andre studentene. Uib har også et 'dagtid' opplegg hvor dere skal være med veileder og den første gruppen. Personlig synes jeg dette var skikkelig bortkastet tid ettersom at vi bare satt i et klasserom og kjedet oss. Dette kan selvfølgelig variere basert på hvilken veileder du har. Det kan også bli pauser i mellom 'timene' hvor dere blir etterlatt til dere selv. Det er noen sitteplasser på ad fontes, som er hfs studentkafe/ bar, i kantinen på sydneshaugen, det er også noen inne i gangene, ellers kan man kanskje finne noen på studentsenteret. I løpet av uken kan dere også lokkes til en åpningsseremoni, denne trenger dere ikke å gå på. Det er derimot viktig å være i disse klassetimene fordi dere skal få hjelp til å registrere emner.

Hf har også et infosenter som dere kan stikke innom og stille spørsmål, men dere kan kun gå inn etter åpningstid. 

Andre ting man kan stresses av er studieavgift, student identifikasjon og annet som må registreres. Studieavgiften er ca. 500kr hvert semester, et semester er et halvt år. Denne er er det viktig at dere betaler i tide. Student id'en er lettest å fikse hvis dere har app'en man får på iphone. Vet ikke om den finnes på android. Man kan også få tilsendt et kort hvis man ikke har tilgang til app'en. Student id'en er kun gyldig hvis du har betalt studieavgiften. Dere må også lage en mail adresse ala itslearning. Denne får dere hjelp til av ansatte på fakultetet. De skal også hjelpe dere å registrere de forskjellige emnene dere skal ta det semesteret. Den nettsiden dere kommer til å bruke mest i løpet av studietiden heter Mitt.uib. Her legger foreleserne, professorene og de emneansvarlige ut ting som powerpoints, oppgaver, etc. Det er også her kalenderen og timeplanen ligger. Den andre nettsiden dere kommer til å bruke er webmail.uib. Denne er kun for meldinger. Mitt har også en mail funksjon og meldinger pleier å dukke opp på begge steder. Jeg foretrekker å bruke webmail til å sende meldinger ettersom at alle har det, men noen av lærerne foretrekker Mitt. og omvendt. Husk at de fleste ansatte på Uib sjekker mail'en i løpet av arbeidsdagen. Svært få av dem svarer etter kl 15.

Det burde dekke de første dagene som student. Det er en stund siden jeg gjorde dette selv så jeg kan ha glemt noen ting eller så har de endret på rutinene. Bare husk å ta det rolig og ikke stress. Livet som dikult student er rimelig chill. Anbefaler også at man melder seg inn i 'kjøp og salg for uib studenter' gruppen på facebook hvor man får kjøpt pensum for en betydelig mindre sum enn på akademika. Det finnes også en samlet gruppe for alle dikult studenter, og sørg for at du er med i gruppen for ditt dikult kull. 

Suit up, folkens. Nå begynner kjøret. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jim R.

Jim R.

22, Bergen

Dette er en blogg om Digital kultur studiet på Universitetet i Bergen. Perfekt for deg som vurderere eller har søkt opptak til dette studiet. Her deler jeg min erfaring med studiet i tillegg til tips om fagene og karriere.

Kategorier

Arkiv

hits